De vaststelling

Net voor de kerstdagen ben ik er eindelijk in geslaagd om het boek “Finding my virginity”, een biografie van en door ondernemer Richard Branson uit te lezen. “Eindelijk”, want ik heb er uiteindelijk meer dan 2 jaar over gedaan om het boek uit te krijgen. Dat zijn 2 jaren van voornemens als “Dit weekend ga ik er eens in lezen”, “deze zomervakantie ga ik het uitlezen aan het zwembad”… Toegegeven, met 3 joelende kleine kinderen in datzelfde zwembad is het een illusie om ook maar een half blad proberen te lezen.
Je zou hier kunnen argumenteren: “misschien was het boek zo interessant niet en moet je maar iets anders gaan lezen”. Alleen: dat was het probleem niet: ik was enorm geboeid door het boek en als ik het dan weer eens oppakte, kon ik er gerust een behoorlijke poos in verder lezen.
Maar wat was het dan wel?

Prioriteiten stellen

Als ik even terugkijk nu, dan ben ik er van overtuigd dat het uiteindelijk een probleem was van prioriteiten stellen. Ik lees graag zakelijke boeken, ik steek er vaak heel wat van op en het doet me kritischer nadenken over hoe ik zelf zaken aanpak. Alleen merkte ik dat ik vaak pas begon te lezen als het al laat op de avond was en de rest van het gezin al naar bed was gegaan. Met als gevolg dat je dan tot een stuk in de nacht zit te lezen, er niet meer met volle aandacht mee bezig bent en uiteindelijk toch veel te laat gaat slapen.
Op andere momenten nam ik het boek dan weer vast wanneer ik eigenlijk wist dat ik niet veel tijd had om er in te lezen: vlug nog even het boek vastnemen terwijl mijn vrouw en kinderen zich bijvoorbeeld klaar maken voor een uitstap. Dat is dus ook niet ideaal: je geraakt een half blad, een blad of misschien 2 bladen ver, maar het is niet efficiënt en tegen de tijd dat ik in mijn hoofd weer mee was met de draad van het verhaal, moest ik alweer stoppen.

Je zou het niet gaan denken, maar nogthans is het lezen van die boeken belangrijk voor mij. Als ik er dan ook meer wil gaan uithalen, zal ik ze ook wat meer prioriteit moeten gaan geven in mijn planning.

Mijn leeslijst voor 2024 - 10 zakelijke en financiële boeken

In actie

De combinatie van dat inzicht, samen met de komst van enkele boeken als kerstcadeau, trouwens net ook op het moment dat ik mijn Year Compass aan het invullen was, bracht me tot het volgende: waarom neem ik niet mijn nieuwe boeken, samen met enkele van de boeken die hier al even lagen om gelezen te worden, en maak ik er een 2024-voornemen van. Dat wordt dan een voornemen van mijn top 10 van boeken die ik in 2024 wil/moet/wens te gaan lezen. Je ziet de stapel op de foto hiernaast.
Een boek voor iedere maand.


Hoor ik je nu denken: “Euh, in een jaar zitten toch 12 maanden?”. Inderdaad, maar heb je die klepper over Warren Buffett hiernaast gezien? Dat ding telt een dikke 800 pagina’s en telt dus al voor twee.
Daarnaast weet ik ook dat zomermaanden een zeer uitdagende periode zijn om effectief aan het lezen te gaan (vakantie, werk in de tuin…) en wil ik het doel toch een beetje realistisch houden: mocht ik om een of andere reden tegen de zomer niet al aan 6 boeken zitten, dan geef ik mezelf de zomermaanden om de achterstand in te halen.

10 dus. Voor 2024….

De lijst

Min of meer in de volgorde waarin ik ze wil gaan lezen (maar we blijven flexibel, uiteraard):

  1. The obstacle is the way (aut: Ryan Holiday)
  2. The psychology of money (aut: Morgan Housel)
  3. How to be a productivity ninja (aut: Graham Allcott)
  4. Same as ever (aut: Morgan Housel)
  5. Clear thinking (Shane Parrish)
  6. The snowball – Warren Buffett and the business of life (aut: Alice Schroeder)
  7. De intelligente belegger (aut: Benjamin Graham)
  8. The black swan (aut: Nassim Nicholas Taleb)
  9. Die with zero (aut: Bill Perkins)
  10. The art of the start 2.0 (aut: Guy Kawasaki)

Ik vertel later nog meer over de inhoud van deze boeken. Voor nu is het tijd dat ik wat ga beginnen lezen!