Het moet zowat gisteren zijn geweest dat ik mijn vorige artikel schreef: over de start van 2022 en de bijhorende doelen die ik mezelf wilde stellen. Maar toch blijkt het in realiteit meer dan 7 maanden geleden te zijn. Een onthutsende vaststelling en vooral eentje waar ik eigenlijk eerder had bij moeten stil staan op deze blog.
Ieder jaar begin juli maak ik mezelf de bedenking dat het jaar in de helft zit, maar vooral dat het productieve deel van het jaar ver over de helft zit. Ik beschouw het productieve deel van het jaar als die periode waarin je professioneel dingen kan verwezenlijken. In mijn hoofd kan je het jaar opdelen in 2 productieve delen: 1 deel van begin januari tot eind juni. Een tweede deel van begin september tot half december. 6 maanden tegenover 3,5 en dus zitten we daar ver over de helft. In die redenering sluit ik de zomerperiode uit, omdat je dan vaak botst op het feit dat mensen vakantie nemen (en terecht, uiteraard 🙂 ). Dat maakt dat je door de vakantieperiodes niet altijd kan gedaan krijgen wat je wilt.

De start van de zomer is ook de beste periode om even terug te kijken naar het begin en na te gaan of ik vandaag al sta waar ik had willen staan: heb ik bepaalde doelen al bereikt? Zit ik ook ongeveer halverwege mijn ambities voor dit jaar? Ben ik eindelijk gestopt met de niet-meer-doens?
Vandaag zijn we 11 augustus, ligt de start van de zomer alweer even achter ons en ik realiseer me dat het meer dan hoog tijd is om even bij dit alles stil te staan. Voor die zaken waar ik namelijk nog wel wat werk voor de boeg heb, rest er me namelijk nog minder dan een half jaar.

Van alle doelen die ik me gesteld heb, heb ik er eigenlijk ook nog niet veel gedeeld met deze blog. Eigenlijk heb ik zelfs maar één doel gedeeld: en dat is aandacht voor mijn gezondheid en lichaam. En waar staan we daar? Cho ja….. (veelzeggende stilte 🙂 )…. Laten we het positief formuleren: ik ben in de loop van het jaar even onder de 110kg geraakt. Momenteel zit ik net op 110kg, maar daardoor wel nog lager dan het startgewicht aan het begin van het jaar. Dus daar heb ik niet bijster veel gerealiseerd.
Waar ik wel trots op ben: bij de start van het jaar ben ik begonnen om iedere ochtend, meteen na het opstaan, wat bewegingsoefeningen te doel. Door het iedere dag vol te houden, werd er echt een systematiek van gemaakt en begon ik het ook leuk te vinden en er zelfs naar uit te kijken. Ik merkte ook dat ik me in de loop van de voormiddag wat fitter voelde en meer energie had. Tot ik last begon te krijgen in mijn rechtervoet. Ik bespaar jullie de details, maar het komt er op neer dat ik ergens in maart ‘s ochtends zoveel last had in mijn rechtervoet dat ik de oefeningen niet meer kon uitvoeren. Ik besloot dan maar om dat even op pauze te zetten, maar ondertussen zit die pauzeknop uiteraard helemaal vastgeroest.
Misschien tijd om die gewoonte ook weer te doorbreken en nu met de zomer de oefeningen terug te herstarten? Het zou alleszins een mooie gelegenheid zijn.
Weet je, ik plan het alvast in voor morgenvroeg in de agenda.

Een compleet ander doel (en wellicht ook meteen wat in tegenstrijd met het bovenstaande 🙂 ) was om een eigen biertje op de markt te brengen. Daar kan ik alvast het goede nieuws delen dat dat doel bereikt is. Samen met 2 andere bierliefhebbers hebben we de vennootschap Martinas Bieren gestart. Onze focus ligt daarbij vooral op de lokale markt. Lokaal voor ons, dat betekent onze thuisbasis, Merchtem. Merchtem in het Latijn is Martinas (we waren blijkbaar al in de tijd van de Romeinen bekend voor onze markt. Dat zou wat te maken hebben met onze strategische ligging, maar verder laat ik het aan de specialisten over om dat uit te zoeken.). Daarnaast werd er in het rijke bierverleden van Merchtem ook al wel naar “Martinas” verwezen. Dus geen mooier eerbetoon aan onze regio dan onze firma Martinas Bieren te noemen.
Benieuwd naar meer? Ik doe hier in de komende dagen het hele verhaal uit de doeken.

Als ik dan even verder door mijn Jaarlijks Kompas blader, dan merk ik dat ik op nogal wat andere domeinen nog wel wat werk voor de boeg heb. Ik krijg het gevoel dat ik in de eerste helft van het jaar hier en daar de focus op mijn doelen kwijt ben geraakt en begin me af te vragen wat de oorzaak daarvan is. Heb ik mijn Jaarlijks Kompas te goed opgeborgen, misschien? Dat kan wel zijn, het lag begraven onder een mooie stapel papieren die me constant vragend aankijken om geklasseerd te worden. Maar woorden op papier zijn onvoldoende om je te triggeren. Neen, er is meer nodig dan louter dit boekje. Tijd om na te denken hoe ik kan komen tot meer doelgericht werken. Alvast een mooi onderwerp voor een volgende post.